Wróć   Forum Psiakość – uroki życia z psem > Galeria > Poradniki > PS

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Tryb wyświetlania
Przeczytany 06-09-2008, 14:44   #16
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Witaj Bouvi,
Robie postepy bom i uparta i mnie to bawi. Już potrafię zrobić podpis...(na Terierkowie pod moimi postami i obecny banner Terierkowa tez mojej roboty, a Coztego napis dłożyła.) Już umiem wydzielac szybka maską, filtrem "wydziel", umiem sie na tych warstwach pokrecić...za 5 lat pewnie dojde do tego punktu gdzie młodzi są po roku hihihi


Mam pytanie i prosbę: czy Ktoś mógłby mi podać liczby RGB, które trzeba wpisać, zeby uzyskać na palecie kolorów piekny, soczysty, jasny kolor pomarańczowy?
Jeżdżę kursorem po tej palecie ale tak do końca to mi sie jej pomarańcza nie podobają. Jakies takie w brąz albo w cytryne wpadają albo jakieś "brudne" mi sie wydają.
Jesli wiecie, gdzie ustawic kursor to napiszcie, proszę liczby wtedy sobie też ustawię piekny pomarańczowy.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 06-09-2008, 15:12   #17
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Rgb: 231-121-25
Cmyk: 0-60-100-0
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 06-09-2008, 15:28   #18
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Dziekuję, zaraz sobie wypróbuję
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 06-09-2008, 18:19   #19
Evelina
Administrator
 
Evelina's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Podparyżewo
Posty: 10 250
Domyślnie

Borsaf, a moze taka paletka Ci pomoze.
Wprawdzie po francusku, ale łatwo się w tym rozeznać

Format - Wybierasz format w jakim chcesz wyświetlenie parametrów koloru
Couleur 1 - pierwszy kolor
Couleur 2 - drugi kolor
Nbre de nuances - liczba kolorów pośrednich jaka ma być wygenerowana między Couleur 1 i Couleur 2
__________________

Evelina jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 09-09-2008, 22:54   #20
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Wypróbowałam numery RGB podane przez Baskomaniaka...ciut przydymiony ten pomarańcz, taki trochę ceglasty jakby... Skopiowałam warstwę, wlałam w nią ponownie ten pomarańcz ale tryb mieszania zmieniłam na nakładkę...ale fajny wyszedł!!!!!
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 09-09-2008, 23:02   #21
Baskomaniak
 
Baskomaniak's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 1 667
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post
Wypróbowałam numery RGB podane przez Baskomaniaka...ciut przydymiony ten pomarańcz, taki trochę ceglasty jakby... Skopiowałam warstwę, wlałam w nią ponownie ten pomarańcz ale tryb mieszania zmieniłam na nakładkę...ale fajny wyszedł!!!!!
Weź poprawkę na to, że ten sam kolor będzie wyglądał inaczej na różnych monitorach oraz przy różnych ustawieniach konkretnego monitora: jasność, kontrast, nasycenie i przede wszystkim temperatura barwowa.
__________________
Baskomaniak jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 10-09-2008, 12:13   #22
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Świeta prawda Baskomaniaku mam stary monitor i noesze się z zamiarem wymiany jak uzbieram kasę. Narazie oszczędności idą na leczenie koty więc monitor musi poczekać
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 08:24   #23
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Witam w Nowym Roku!


Mam pytanie, w związku z napisem na zdjęciu. Zrobiłam go na kilku warstwach, porozkładałam sobie i wszystko bylo ok...nawet kolor 2009 potrafiłam zmienić...ale chciałam dodać cień i płaskorzeźbę do niego, czyli styl warstwy. Podświetliłam sobie wszystkie warstwy tekstowe i...guziczek "styl warstwy" mam zablokowany?????
Już kiedyś tak mi sie stało...wyskoczył napis, ze warstwa ma juz styl????, bo 2009 rozciągnęłam jak balonik.
Szukam po moich książkach ale nie moge znaleźć. Pytam, ot tak, to bardziej pewnie pytanie retoryczne, bo trudno jest cos radzić jak sie nie widzi ekranu.

Dałam za wygraną i zostawiłam płaski napis

Proszę, napiszcie cokolwiek, na jakimkolwiek zdjęciu, napis rozciągnijcie w "swobodnie przkształć" i...potem dodajcie styl "cien i płaskorzexba"...jak sie to robi?

Ewelinko dziekuję...stronke sobie do zakładek wpisałam!
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 09:51   #24
Gosiek
 
Gosiek's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 19 922
Wyślij wiadomość przez GG do Gosiek Wyślij wiadomość przez Skype do Gosiek
Domyślnie

Cytat:
Napisał Borsaf Zobacz post

Mam pytanie, w związku z napisem na zdjęciu. Zrobiłam go na kilku warstwach, porozkładałam sobie i wszystko bylo ok...nawet kolor 2009 potrafiłam zmienić...ale chciałam dodać cień i płaskorzeźbę do niego, czyli styl warstwy. Podświetliłam sobie wszystkie warstwy tekstowe i...guziczek "styl warstwy" mam zablokowany?????
Już kiedyś tak mi sie stało...wyskoczył napis, ze warstwa ma juz styl????, bo 2009 rozciągnęłam jak balonik.
Borsaf - jeśli chciałaś działać na całym napisie tak samo (czyli np zrobić cień itp) to te zaznaczone warstwy musisz połączyć (Ctrl+E) i wtedy można sobie zmieniać plastykę napisu
__________________

Gosiek jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 10:34   #25
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Gosiek, dzieki Faktycznie, jak podświetliłam wszystkie warstwy i potem Ctr+E to mi te warstwy tekstowe scaliło i mogłam zastosować styl...robiłam na innym, bo tamto chyba scaliłam i juz po ptakach hihihi.
Chciałam sobie zrobic napis na foteczce z netu. Fotka była w gif zapisana. Wstawiłam do PS-a i jakos dziwnie...nie wyszlo warstwa tło, tylko Indeks??? Napis jakis taki, jakby na masce bo fotka cała sie pokryła czerwonym kolorem?
Niby PS czyta wszystkie zakończenia, a tu jakos dziwnie...pewnie czegos nie odhaczyłam, trzeba jakos inaczej????
Oj, duuuzo jeszcze przede mną...ale ja to lubię i dlatego niezmiennie podziwiam Wasze dzieła.
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 10:43   #26
Gosiek
 
Gosiek's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 19 922
Wyślij wiadomość przez GG do Gosiek Wyślij wiadomość przez Skype do Gosiek
Domyślnie

z tym GIFem nie wiem
zazwyczaj program pyta którą warstwę GIFa otworzyć... moze lepiej zapisz sobie jako JPG i wtedy w PS otwórz chyba ze zależy ci na ruchomym GIFie to zaraz jakiś znajdę i pokombinuję jak to rozgryźć

ja z obróbki jestem raczej ciemna masa... tekst wiem jak poprzerabiać... zdjecia to: poziomy, kontrast i jasność + ewentualnie stemplowanie paprochów
__________________

Gosiek jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 11:14   #27
jokada
 
jokada's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: w-wa, żoliborz
Posty: 1 329
Domyślnie

albo po otworzeniu zmienić kolory z 'index' na RGB

IMAGE > MODE > RGB Color
jokada jest wylogowany/a   Zacytuj
Przeczytany 02-01-2009, 12:29   #28
Borsaf
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Posty: 508
Domyślnie

Wielkie dzieki, dziewczyny
to jest ten obrazek...on chyba ruchomy i dlatego PS robi problemy.

Być może w GIMPie trzeba otworzyć...może już nie mzna dodac napisu?
Taki sobie obrazek sielski znalazłam w necie
Borsaf jest wylogowany/a   Zacytuj
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Tryb wyświetlania

Zasady pisania postów
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać postów
Nie możesz wysyłać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Wł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:38.


Powered by: vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.